simple site templates

Who’s Afraid Of..

Doe Normaal!! schreeuwt Romana Vrede tijdens de voorstelling naar haar collega acteurs die in de rol van haar zoon Charlie het publiek invliegen om daar benen te verplaatsen, sieraden te verhangen en haren te fatsoeneren. „Doe Normaal” blijft ze wanhopig schreeuwen en het lukt haar niet het gedrag te stoppen. De wanhoop en het onvermogen van moeder Romana grijpt je bij de keel en je ziet haar onvermogen om haar steeds sterkere en grotere zoon tot orde te bewegen. 


Alles aan deze voorstelling klopt en is volstrekt invoelbaar. Nergens valse pathos of gespeeld slachtoffergedrag. Het is zuiver en indringend en nietsontziend. Romana Vrede heeft een prachtvoorstelling gemaakt over ouderschap, autisme, communicatie, gedrag en bovenal Kunst. Want dát is voor haar de sleutel om dit verhaal te vertellen: „als ik Charlie als kunstenaar zie, lukt het mij om dichtbij te komen en te begrijpen.”Alles wat op toneel gebeurt is direct een kunstzinnige vertaling van Charlie’s leven. De prachtige muziek is ontleend aan zijn communicatie, het bewegen/dans aan zijn bewegen, de zoektocht naar liefde en intimiteit. Het is meer dan geloofwaardig gedaan. 

Ik ben het met Romana eens, alleen kunst kan ons laten zien wat mensen doorstaan en kan uitleg geven voor hun zoektocht, geluk en lijden. 


Té vaak worden we geconfronteerd met valse, tranentrekkende pogingen van de onvermijdelijke Bekende Nederlander die over de rug van mensen met een beperking zijn medeleven en GutMensch eigenschappen wil laten zien. Het roept vals sentiment en veilige distantie op. Nee dan dit stuk, het raakt diep en laat zien dat Romana Vrede op eenzame hoogte staat als theatermaker en inclusie pleitbezorger. Kijk voor dat laatste vooral Zomergasten 2018 nog eens terug..O ja, en over dat „Doe Normaal,” na de voorstelling vertelden de acteurs dat Charlie een enorme drang tot ‚normaliteit’ demonstreerde: vandaar moesten alle knieën hetzelfde geplaatst, de sieraden recht gehangen en de haren correct gekamd. Wat is normaal dan nog..

INCLUSION
de toekomst

contact:

Mail: e.wieringa@icloud.com
Tel:  +31 (0)6 50657694 


Algemene voorwaarden
Privacy

Nieuwsbrief

Ontvang updates


Social